Tabbule sau salata perfecta
Daca ai facut deja cunostinta cu preparatele bucatariei libaneze, mai mult ca sigur ai incercat celebra salata cunoscuta sub numele de tabbule sau tabbouleh (indiferent cum o scrii, ea se pronunta tabulé). Daca nu ai gustat niciodata dintr-o salata tabbule, trebuie sa stii ca este una dintre cele mai iubite mezze, care se prepara din foarte mult patrunjel, bucatele de rosii, bulgur, ulei de masline si zeama de lamaie.
Este adevarat ca in bucataria romaneasca patrunjelul este folosit destul de rar si doar pentru a asezona unele preparate, insa trebuie sa stii ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat lamaia, portocala sau varza, la care se adauga vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K si E. De asemenea, este o sursa importanta de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide si flavonoizi.
Vitaminele A si C ii asigura un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifica ficatul, stimuleaza activitatea vezicii biliare, fluidifica secretiile, antispastic, relaxeaza fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronsice, intareste sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenereaza peretele vascular, mentine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace si asigura o buna functionare a aparatului genital.
De asemenea, patrunjelul limiteaza procesele inflamatorii si neutralizeaza efectele intoxicatiei cu tutun, alcool, alimentatie excesiva cu carne sau prelucrata industrial si contine uleiuri volatile cu efect antitumoral. Si sa nu mai spunem ca elimina respiratia urat mirositoare! Nu-i asa ca incepem sa-l privim cu alti ochi?
Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca rosiile constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu. Aceste legume contin in mod natural cantitati reduse de sodiu, grasimi saturate, colesterol sau calorii.
Si deliciosul bulgur este benefic organismului. Bulgurul reprezinta amestecul de boabe de grau macinate mare. Cu toate ca bulgurul poate contine mai multe tipuri de grau, de obicei este din grau tare, cunoscut in Romania sub numele de ghirca. Are un continut de fibre, proteine si vitamine mai mare decat orezul si are un indice glicemic scazut. Bulgurul este si o buna sursa de magneziu (un mineral esential pentru o buna functionare a creierului si nervilor).
Si iti mai spunem un secret: pentru ca o salata tabbule sa fie delicioasa, folosim doar ingrediente atent selectionate!
Si iti mai spunem un secret: pentru ca o salata tabbule sa fie delicioasa, folosim doar ingrediente atent selectionate!
Inapoi la Blog