Mezze - secretul gastronomiei libaneze


Se spune ca mancarea libaneza este cea mai apreciata din Orientul Mijlociu datorita climatului mediteranean care ii ofera o vasta gama de legume si fructe, dar si posibilitatea pregatirii unei diversitati culinare pe baza de fructe de mare si peste. Nimic mai adevarat, daca stam sa ne gandim la imbinarea impresionanta intre simplitate si varietate, data de preparatele libaneze.

Aceasta trasatura nobila a gastronomiei poate fi observata cu usurinta in cadrul unei mese servite dupa traditia libaneza. Mezze este un ansamblu de preparate reci sau calde servite in boluri amplasate pe mijlocul mesei. Acestea sunt impartite de comeseni. Numarul lor poate diferi de la 6 pana la 100, in functie de numarul de persoane si, bineinteles, de amploarea evenimentului. Masa traditionala libaneza se diferentiaza frumos de celelalte culturi prin specificul sau atipic. Se spune ca trebuie sa fii destul de generos cand vine vorba despre pregatirea unui mezze, oferind o gama cat mai variata de mancaruri. Nu exista reguli in aducerea lor la masa, existand totusi un echilibru pe masura servirii preparatelor. Se incepe cu mancarurile reci, apoi, pe masura ce sunt pregatite, sunt aduse si cele calde, existand un mix perfect care te indeamna sa descoperi mai mult. Preparatele sunt aduse in boluri mici intrucat se doreste sa fie degustate cat mai multe preparate. Cantitatile mici permit servirea unui numar variat de mancaruri.

Mezze poate contine preparate precum: indragitul homos pregatit sub diferite moduri (homos beiruty, homos cu snubar – seminte de pin, homos cu carne de vita, homos cu sujuk – bucatele de carnaciori picanti, homos cu carne si snubar); baba-ghanuj – salata de vinete cu sos de rodii; moutabal – salata de vinete cu pasta de susan; labneh – crema de iaurt cu ulei de masline (acestuia i se mai poate adauga usturoi, menta sau cimbru libanez); shanclish – salata de branza cu rosii, ceapa, patrunjel si cimbru; halloumi – branza libaneza la gratar; magdus – vinete mignonne umplute cu nuca, ardei iute si ulei de masline; muhammara – o delicioasa combinatie de nuca, pasta de ardei iute, crutoane pisate, ulei de masline si sos de rodii; warak-ainab – un preparat din foi de vita umplute cu orez; falafel – chiftelute vegetariene de naut cu pasta de susan.

Preparatele din carne sunt si ele frumos asezonate in acest mix culinar. Acestea sunt taiate in cubulete mici pentru a putea ajunge la fiecare mesean. Cateva exemple de astfel de preparate sunt: ras-asfur – cubulete de carne (de obicei, vita sau pui) preparate cu ceapa si condimente (ingredientul cel mai proeminent este sosul de rodii); sharhat – felii de carne (de obicei, vita sau pui) asezonate cu lamaie, coriandru si menta; makanek – carnaciori libanezi de berbecut in sos de rodii si lamaie; kebbe de pui – chiftelute de pui in crusta de grau.

Secretul bucatariei libaneze este dat de posibilitatea consumarii unor mancaruri diferite in cantitati mici care sa incante fiecare mesean, oferindu-i o experienta gastronomica deplina. Mezze accentueaza diversitatea culinara, promovand un stil de viata sanatos si echilibrat. Gastronomia libaneza se remarca prin preparatele usoare si aromate, fiind pe gustul fiecarui degustator datorita varietatii specifice.



Mezze - secretul gastronomiei libaneze la Four Seasons Bucuresti
Mezze in gastronomia libaneza la Four Seasons Bucuresti
Sursa foto: Four Seasons
Inapoi la Blog



EXPERIENCE THE FLAVOURS OF LEBANON



Locatie Four SeasonsLOCATIE

Locatie Four Seasons DorobantiCalea Dorobantilor Nr.177, Bucuresti
Follow USFOLLOW USFollow Us

Four Seasons Dorobanti: Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe Google Plus Twitter Four Seasons Youtube Four Seasons
Four Seasons Dorobanti
Fine Lebanese Cuisine
Four Seasons V. Lascar
G-DX5YZ1HB0T